Bezienswaardigheid | Curacao | Lifestyle

Sportief zijn? Beklim dan de Christoffelberg

29 juni 2017

Curacao is dan wel een eiland met vulkanisch gesteente en eigenlijk kent men hier geen noemenswaardige hoge bergen, zoals de Mont Blanc of de Himalaya. Maar Curacao heeft toch ook echt een berg: De christoffelberg. En laat dat nou ook de enige berg zijn die je kan beklimmen hier. Met een geweldig uitzicht als je boven bent en met een enorm leuke klim er naar toe. Ik heb er altijd tegen op gekeken om de berg te beklimmen, maar inmiddels ga ik minimaal elk halfjaar een keer naar boven. Alleen al het uitzicht, daar doe ik het voor. Jullie toch ook?

 

Christoffelberg

Als je richting het westen rijdt, zie je steeds meer heuvels en bergen verschijnen en dan zal je zeker al de Christoffelberg zien. Met haar 375 meter is ze niet heel hoog, maar wel een imposante verschijning zo op een eiland met palmbomen. Met deze 375 meter staat de Christoffelberg in de top 3 van de hoogste punten in het Nederlands Koninkrijk. En laat je deze berg nou eens kunnen beklimmen. Zeker een aanrader, vooral als je sportief wilt zijn, maar ook voor de andere toeristen is het echt een leuke bezienswaardigheid op Curacao. 

 

Openingstijden en kosten

Je kan tot 11.00 de berg op, maar dat wordt enorm afgeraden. De temperatuur stijgt al vrij snel hier op Curacao en wanneer het te heet is, is de klim echt niet meer te doen. Normaliter begin ik ergens rond 07.00 a 08.00 uur. Tip! Bel eerst even het park om te vragen of ze open zijn. Dit wordt niet gecommuniceerd en het is lullig als je voor een dicht hek staat en zojuist een uur gereden hebt. Je moet wel voor 16.00 het park uit zijn, anders zit je vast. Maar vaak ben je al rond 13.00 thuis, dus daar hoef je je niet druk om te maken. De kosten zijn 21 gulden per persoon (als toerist) en voor de lokale bevolking 7,50 gulden, op vertoon van je sedula. Het geld wordt gebruikt voor natuuronderhoud in het park. Je kan na betalen kiezen om met de auto naar de berg te rijden of te lopen (30 minuten). 

 

De klim

Pas aan de voet van de berg zie je pas hoe kolossaal de berg eigenlijk is. Het lijkt klein, maar allemachtig, hij is best groot 😉 . De eerste minuten zijn eenvoudig te lopen. Een rustig paadje door de natuur. 

 

Maar na een kwartier voel je toch dat het zwaarder wordt. Vooral de hitte, als je laat begint, begin je dan goed te voelen. Af en toe schaduw of een windje doen het goed, maar je loopt ook veel in de zon. Het pad wordt steeds steiler en het soms meer klauteren met alles wat je hebt dan wandelen. Na behoorlijk wat pauzes te hebben ingelast, komt de top gelukkig steeds dichterbij. Regelmatig bood de Christoffelberg je adembenemende uitzichten, wat de klim zeker waard maakt. Prachtige bomen, zoals de Divi-Divi en Acacia, maar ook mooie dieren, zoals de trupial, leguanen, salamanders en de andesmus. Hoe hoger je gaat, des te pittiger de klim wordt. Voor de mensen die echt van klimmen houden, het laatste stuk is geweldig! De top is namelijk te bereiken met flink wat klimwerk en teamwork. Handen en voeten gebruiken zijn een must! Op het laatste stuk moet je jezelf door een nauwe rotsspleet werken om boven te komen.

 

Het uitzicht!

Bijna bij de top kom je steeds meer wandelaars tegen en niet iedereen was blij met het beklimmen van de berg. Sommigen hielden het zelfs voor gezien, maar de meesten waren vastberaden de top te halen. Zo ook ik! Na één uur geklommen te hebben, was daar het moment! De hoogste punt van de Christoffelberg – op 375 meter – met het eiland als uitzicht. Je kunt bij helder weer heel ver kijken. Verschillende dorpjes, baaien en landhuizen zijn goed te zien.

 

Naar beneden

Het is erg verleidelijk om lang te genieten van het uitzicht, maar bedenk je ook dat je weer naar beneden moet. Na een pauze op de top is het eerste stuk naar beneden best pittig, maar goed te doen. Gaandeweg werd de tocht steeds zwaarder, waarbij je benen steeds meer gaan protesteren. Na een uurtje ben je dan ook weer beneden, waar je vooral de airco in je auto gaat waarderen, of in ieder geval de wind! De afdaling heb je dan gehad, maar je bent het park nog niet uit. Om het park uit te komen moet je nog best een stuk rijden.

Naar mijn mening is de Christoffelberg beklimmen een echte must! Als je je fit genoeg voelt, dan is het zeker de moeite waard. Hieronder nog wat tips voor het bezoek aan de Christoffelberg:

 • Begin vroeg! Het liefst voor negen uur ’s ochtends, maar als je eerder kunt is dat nog beter. Na elf uur mag je de berg niet meer op!
 • Neem veel water mee, ga uit van minstens 2 liter per persoon.
 • Doe goede, stevige schoenen aan waar je goed op kunt wandelen en klimmen. De berg heeft veel rotsen met scherpe randen.
 • Neem een pet of hoed mee, voor de zon, om een zonnesteek te voorkomen.
 • Smeer je goed in met zonnebrand. Door het wandelen in de zon en door het zweet verbrand je nog sneller!
 • Neem iets te snacken mee, met voorkeur aan mueslirepen, brood of bananen. Door de warmte kan je je nog wel eens duizelig voelen.
 • Breek de beklimming af als je last krijgt van hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Dit zijn namelijk symptomen van een zonnesteek! Ga in de schaduw zitten en drink zoveel mogelijk.

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Heb jij de berg als eens beklommen? Of ga je dit nog doen als je op Curacao bent?

 

 1. Wauw als je dit kan heel gaaf, ik zou het helaas niet kunnen. Ben veel te angstig voor dit soort dingen. Wel jammer want denk dat de beleving en ervaring heel erg mooi is.

  1. Angstig hoef je zeker niet te zijn. Er zijn paden, het enige waar je op moet letten is alles eromheen. Stekelplanten, scherpe rotsen en een stevige klim.. maar echt wel een aanrader.

  1. Klopt, als je naar Curacao wilt komen, dan moet je echt in het laagseizoen komen en dan het liefst tijdens de werelddealweken van KLM of door goed te zoeken. Laagste ticketprijs die ik gezien heb was 500 euro, maar het hoogst was ruim 1700 euro. Enorm verschil dus..

   De berg is inderdaad pittig, maar wel super leuk. Teamwork is een vereiste zeg ik altijd 😉

 2. Het lijkt me echt leuk om dat eens te doen. Denk dat je een prachtig zicht hebt daarboven. Alleen zou ik het nu niet kunnen want ik heb heel veel last van mijn longen

  1. 30 minuten lopen is alleen naar de voet van de berg, dan is het nog ongeveer een uurtje de berg op en een uurtje de berg af.. best een flinke wandeling..

  1. Wat jammer van je gezondheid. ?Gelukkig bestaan er foto’s waardoor je toch nog kan genieten van adembenemende uitzichten.

  1. Oeh, stoer! Waarschijnlijk ook echt veel gezien dan. Azië lijkt mij ook nog echt een mooi werelddeel om keer door heen te gaan..

  1. Dankjewel!

   Het is echt geweldig, zowel de wandeling als het uitzicht. Heb er flink tegenop gekeken, maar nu vind ik het alleen maar leuk..

 3. Ja ik heb wel eens een berg beklommen en toen kwam ik erachter dat ik een ontzettend Hollands watje ben. 😉 Ik bewonder iedereen die bergen kan beklimmen.

 4. Mooie foto’s! Lijkt me heel gaaf maar helaas een aantal jaren hoogtevrees en is beklimmen, wat ik nog wel doe op vakantie, voor mij echt een innerlijke strijd.

 5. Mooie foto’s en het ziet er erg leuk uit. Wandelen is alleen echt zo niet mijn ding. Maar kan me voorstellen dat als je er van houdt dat dit fantastisch moet zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: