Algemene informatie | Curacao | Lifestyle

Hoe kunnen mensen dit doen?

18 januari 2018

Een grote vraag die ik mezelf wel een stel op bepaalde momenten. Vorig jaar schreef ik een artikel over een toch behoorlijk groot probleem hier op Curacao, namelijk: ZWERFHONDEN!  In dat artikel schreef ik dat er ruim 40.000 zwerfhonden op Curacao leven onder erbarmelijke omstandigheden. Gedumpt, achtergelaten, klaar om te sterven. Hoe kunnen mensen dit doen?

Eiland vol zwerfhonden

Curacao is een paradijs voor vele mensen. De vakantie waar zon, zee, strand, feestjes en genieten voorop staat. Maar eigenlijk is het ook een enorme hel. Vooral voor de honden hier. Het is meer gewoon dat honden hun hele leven vast geketend zijn aan een ketting of touw. Hondenhokken is vaak een luxe en vaak moeten ze de hele dag midden in de zon en hitte leven. Nauwelijks eten of drinken, mishandelingen ( met stenen, messen of zelfs wapens) of gewoon aan hun lot over gelaten op straat. Zoals ik in het artikel van vorig jaar schreef, zijn er vele stichtingen die zich inzetten voor dit dierenleed, maar het houdt maar niet op.

Daarom is oprichtster van AnimalToday Karen Soeters zelf naar Curacao gekomen om onderzoek te doen naar dit probleem. Vooral waar dit probleem ligt en welke oplossing er zou kunnen komen. Gelukkig zijn er vele stichtingen die zich inzetten voor de honden op Curacao, maar ook hier houdt het een keer op. Stichtingen en dierenasiel zitten bomvol en toch nemen ze nog steeds honden, omdat het leed te groot is. Voor vele stichtingen is er nu toch echt een max en moeten ze stops inzetten, omdat meer honden in de opvang gewoon weg niet meer kunnen.

Lost in Paradise: The Dogs of Curacao

Karen Soeters heeft een documentaire gemaakt (natuurlijk in samenwerking) om het probleem in kaart te brengen. Hieruit is een interessante, ontroerende maar vooral trieste documentaire uit voortgekomen. Een documentaire die de waarheid laat zien, zoals het er echt aan toe gaat op het eiland. Iets wat menig mens niet kan bevatten, zeker niet als je hier op vakantie bent.

Daarom kan je in dit artikel de documentaire zien. Iets, waarvan ik vind, dat het zeker de 48 minuten waard is. Iets waarvan je bewust wordt over de problematiek, waar je beseft dat je iets moet doen. Al is het alleen maar de aandacht eraan besteden en zorgen dat zoveel mogelijk mensen dit weten en zien. Oplossingen vanuit de regering duren te lang en er moet nu echt actie komen. Ben je benieuwd naar de documentaire? Kijk dan hieronder:

Deel gerust dit bericht of documentaire.

 1. Zo zielig! Ik weet dat er op kaapverdie ook teveel honden waren. Nu hebben ze daar verschillende dierenartsen in opleiding naar toe gevlogen (geen idee wie dit betaald heeft) en die hebben dagenlang de honden gevangen, gecastreerd/ nagekeken en deels opgeknapt. (Soort lopende band werk) Dit alles was wel 4 jaar geleden (toen woonde ik daar). Hopelijk kan zoiets ook bij julien in gang gezet worden.
  Sylvia – alovelyadventure heeft onlangs geplaatst…Lanzarote van plaats tot plaats – Cueva de los verdesMy Profile

  1. Wij hebben hier al grote castratie en sterilisatie projecten lopen. Maar het is gewoon niet te stoppen want mensen gaan maar door met dumpen. We waren op een punt dat alle honden bijna geholpen waren maar met kerst worden er weer massaal honden gedumpt en nu hebben we weer dat probleem. Inclusief puppy’s die geboren worden

 2. Vreselijk om de zwerfhonden en de slechte gezondheid zo van dichtbij te zien. Je ziet het helaas in veel landen en zodra de dieren niet worden geholpen blijven er natuurlijk pups komen. Goed dat je er publiciteit aan wijdt! 😊

  1. Na, vreselijk. Ik zie dagelijks genoeg zwerfhonden, maar die ernstige gevallen zijn helaas vaak weggestopt. Ik woon hier nu 2 jaar en diep van binnen weet je dat het zo is, maar je ziet het niet.

 3. Verschrikkelijk.. Ik kan heel slecht tegen dierenleed 🙁 Dan haal ik ze het liefst direct allemaal op, terwijl ik niet eens een ‘hondenmens’ ben. Dus dan toch maar weer op eigen, kleine schaal dingetjes doen, zoals doneren en als er een nieuwe kat komt, gaan voor een langzitter uit het asiel. Mooi dat je hier aandacht voor vraagt!

  1. Dat heb ik ook. Hier lopen inmiddels twee zwervertjes rond die nu lekker een forever home hebben.

   Maar inderdaad kleine dingetjes, zoals doneren, aandacht vragen ervoor en steunen van stichtingen zou al een verschil zijn. Wie weet komen de grote oplossingen erna wel..

 4. Ohh, verschrikkelijk. Ik snap echt niet dat mensen dat kunnen om dieren zo toe te takelen en aan hun lot over te laten. Goed dat er ook mensen zijn die voor deze dieren opkomen en ze willen helpen. Ook al lijkt dat vaak uitzichtloos en een bodemloze put. Ieder beestje is er weer eentje!

 5. Ik ben op Curacao opgegroeid en ik heb het probleem van dichtbij gezien. Het is heel erg, maar dat er geen hondehokken zijn, vind ik dan ook weer een tikkeltje overdreven omschreven.
  Het zijn zwerfhonden, die hebben geen thuis, dus ook geen hokken om aan de zon te ontkomen.
  De honden die dat wel hebben, ook in mijn omgeving, hebben wel degelijk hondehokken en die zijn geliefd bij hun baasjes.

  Al in al, is het een probleem dat al tientallen jaren bestaat en ik ben blij dat er eindelijk aandacht aan wordt besteed.

 6. Zo erg… mijn dierenarts gaat zo elk jaar “op reis” naar Spanje om de zwerfhonden in genezing te helpen.
  Daardoor weet ik dan wel dat ik een dierenarts heb die echt om dieren geeft.
  Jammer dat het zo wereldwijd verspreid zit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: