Bezienswaardigheid | Curacao

Curacaose historie: Fort Beekenburg & Quarantainegebouw

30 november 2017

Niet veel mensen weten dat er nabij Jan Thiel een mooi stukje geschiedenis staat van Curacao. Het is enkel de Caracasbaai voorbij rijden en je bent er! Ik heb het dan over Fort Beekenburg en het Quarantainegebouw.

 

Fort Beekenburg

Dit fort werd gebouwd in 1703 ter verdediging van het Spaanse Water. Deze plek was een van de weinige geschikte plekken om aan land te kunnen. Door dit fort te bouwen werd het voor de vijanden onmogelijk om Willemstad te bereiken. Het fort is vernoemd naar Nicolaas van Beek die tussen 1701 en 1704 gouverneur was en de verdediging van de stad onder zijn hoede had. In de 18e eeuw heeft het fort verschillende aanvallen van Franse en Engelse troepen kunnen tegenhouden.

De weg naar Fort Beekenburg is door Shell gebouwd. Shell bouwde een olieterminal voor de overslag van stookolie. Echter was dit gebied afgesloten, waardoor er door Shell een dam met een weg werd aangelegd om tussen vaste wal en het eiland te kunnen transporteren. In 2005 werd dit stukje schiereiland verkocht aan de Antilliaanse overheid voor een bedrag van 1 gulden. Hierdoor werd dit gebied openbaar en is het fort weer te bezichtigen.

Het fort heeft een ronde toren, wat erg lijkt op een schaakstuk. Bovenop deze toren zijn kanalen die het regenwater naar een reservoir binnen de toren brengt. Hierdoor had met altijd vest water. Op het dak van de toren stonden kanonnen.

Aan de voet van de toren is een platform met kantelen en hier stonden ook kanonnen opgesteld om de doorgang naar het Spaanse Water te bewaken. Als je verder loopt richting de toren kom je een stenen trap tegen, waarmee men de toren kon beklimmen. Eenmaal boven ziet men een kleine ingang, waar mogelijk een houten ladder stond, zodat men tijdens gevaar de trap binnen konden halen. Boven in de toren hebben mogelijk ook kanonnen gestaan.

Tevens bevindt er op dit terrein een waterreservoir, restanten van een huisje en een stenen wachthuisje. Alles op dit terrein is gebouwd met IJselstenen, welke Nederland mee nam als ballast. Doordat er plaats gemaakt moest worden voor goederen werden deze stenen achtergelaten. De toren is nu een populaire verblijfplaats voor vleermuizen. Overdag zie je ze niet, maar ’s avonds zijn ze flink actief.


 

Quarantaine gebouw

Als je een stukje verder rijdt, kom je het quarantaine gebouw tegen. Dit gebouw is gebouwd in 1883 en ontworpen door de eerst bekende architect op Curacao – Antoine Martis. Het quarantaine gebouw werd gebruikt om de bemanning en eventuele passagiers van schepen waarop een ziekte was uitgebroken onder te brengen. De zieken werden opgenomen in een ziekenhuis bij het fort. In de Tweede Wereldoorlog heeft dit gebouw dienst gedaan voor de huisvesting van de bezetting van de Caracasbaai.

Helaas is dit gebouw minder goed onderhouden dan het fort. Het is hier dan ook betreden op eigen risico, want de mogelijkheid dat je door de vloer zakt is groot. Toch is het zeker de moeite waard om er even te kijken.

 

Wat vind jij ervan?

  1. Zo’n fijne plek. En als je daar nog een stukje verder rijdt dan kom je toch bij de prachtige Directeuren baai uit. En een stop bij de Tugboat bar is ook heerlijk. Echt een aanrader voor een dagje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: