Algemene informatie | Curacao | Lifestyle

Wereld Zwerfdierendag

5 april 2017

Jullie zullen je wel afvragen waarom er nu ook een aparte dag is voor zwerfdieren. Er is namelijk al een dierendag en dat klopt. Er is inderdaad een speciale dag waarop we het leven van al onze dieren vieren en ook dierendag is een dag die wereldwijd op de agenda staat. Op deze dag krijgen met name onze huisdieren de aandacht. De realiteit is echter dat zwerfdieren, die vaak geen baas hebben die hen dagelijkse zorg geeft, worden vergeten. Daarom is er in 2011 Wereld Zwerfdierendag bedacht. 

 

4-4

Wereld Zwerfdierendag

Wereld Zwerfdierendag vraagt aandacht aan alle dieren die geen baasje hebben of die dakloos zijn. Wereldwijd leven er zwevende en dakloze honden en katten onder erbarmelijke omstandigheden op straat. Het totaal aantal zwerfdieren ligt boven de 1.000.000.000. Zwerfdieren worden in heel veel landen gezien als ongedierte dat bestreden dient te worden. Gevolgen hiervan zijn: opgejaagd, getreiterd en zelfs mishandeld worden, door bevolking, danwel overheden. De harde waarheid wordt vaak achter gehouden, maar er worden honden bestreden met Strychnine (gif) en de honden hebben een afschuwelijke dood hierdoor. Ook dieren die afgeschoten, in brand gestoken of doodgeknuppeld worden is heel normaal. Ik zal je de gedetailleerde verhalen besparen, maar het is echt heel erg wat er gebeurd.

De zwerfdieren

De zwerfdieren waar ik het nu over heb zijn ook huisdieren. Maar deze huisdieren zijn gedwongen hun eigen voedsel te moeten zoeken op straat om te overleven. En dat is niet het enige probleem. Deze dieren zijn ook vaak niet geholpen, wat zorgt voor een nog grotere populatie zwerfdieren. Zij zijn dus het directe gevolg van het menselijk handelen. Dat mensen niet hun verantwoordelijkheid nemen over de zorg van een dier is 1 ding, maar dat men ze vervolgens ook nog opjaagt, mishandeld en/of vermoord is in mijn ogen reden tot actie. 

 En het wordt nog erger…

Cultuur, politieke omstandigheden, economische en oorlogssituaties, maar ook religie zijn zaken die alles rondom zwerfdieren negatief kan beïnvloeden. Kinderen worden geleerd dat schoppen en slaan van zwerfhonden stoer is. In sommige religies worden ook honden als onrein gezien en in landen met een oorlogsverleden hebben hun weerslag op de honden gelegd wat betreft de wreedheden. Ook Olympische Spelen en WK voetbal zijn evenementen die het leven van zwerfdieren zwaarder maakt. Ze worden op een wrede manier opgeruimd, zodat de straten “schoon” zullen zijn. 

Oplossingen 

Oplossingen voor het zwerfdieren probleem zijn, volgens Stray Animals Day in theorie heel simpel: Castratie van de dieren, terugplaatsing van de dieren en het betrekken van de bevolking bij de aanpak. Hier op Curacao wordt dat gedaan door verschillende stichtingen die dieren vangen, om ze vervolgens te castreren/steriliseren om ze daarna terug te plaatsen naar hun eigen (zwerf)omgeving. Verder organiseert I-Animal Care hier op Curacao voor kinderen een evenement. Dit jaar is het een film (Homeward Bound: The Incredible Journey) voor de kinderen, waarbij men de zwerfdierenproblematiek onder de aandacht brengt bij de nieuwe generatie. Dit werd gratis aangeboden in samenwerking met de Movies, te Waaigat. Ik ben er samen met mijn klas heen geweest. Wat een geweldige film met een super boodschap er achter. Bekijk hier de trailer:

 

 

Dit jaar werd Wereld Zwerfdierendag (Stray Animals Day) voor de zevende maal gevierd  in meer dan 80 landen, waaronder dus ook Curacao. Deed jij ook mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: