Bezienswaardigheid | Curacao | Lifestyle

Wandelen in Ascencion: schildpadden, mooie natuur en veel meer

22 juni 2017

Wandelen in de mooie en afwisselende natuur van Curacao. Het klinkt soms te mooi, of juist te saai, want Curacao staat toch echt het meest bekend om haar mooie stranden en onderwaterwereld. Maar Curacao kent meer dan dat. Hoe verder je naar Banda Abou rijdt (Westpunt) kom je steeds meer stukken ongerepte natuur tegen. Nu kan je bedenken dat het eng is om ergens afgelegen te gaan lopen in een omgeving die je niet kent, maar de natuur heeft daar zoveel te bieden en je kijkt je ogen echt uit. En wil je wel eens iets anders bezoeken dan de witte stranden of de toeristische plekken? Denk je alles gezien te hebben? Dan heb je het echt fout. Ga wandelen op Banda Abou en je komt een nieuw stukje Curacao tegen!

 

Hidden trails of Curacao

Laatst kwam ik Suzan tegen op Facebook met haar pagina Hidden Trails Of Curacao. Suzan zoekt in haar vrije tijd graag de natuur op en is dan ook op zoek naar nieuwe routes die je kan wandelen. Via haar Facebookpagina kan je haar volgen en zien waar haar wandelingen heen gaan. Elke zondag neemt ze een route die je samen met haar mag beleven. Suzan organiseert verschillende routes variërend van 1,5 tot 4 uur. Al haar routes gaan over natuurlijke paden en door rooien (afwateringskanalen) en je bent echt IN de natuur.

Doordat de wandelingen soms wat moeilijk begaanbaar zijn, zeker na regen, zijn deze wandelingen helaas niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Soms wordt het zelfs afgeraden om met kinderen te komen. De wandelingen vinden altijd ’s ochtends plaats rond 07.00 of aan het einde van de middag. Suzan verplicht je om op stevige schoenen te lopen en dus niet met slippers te komen. 

Interesse?

Mocht je geinteresseerd zijn in haar wandelingen, houd dan haar Facebookpagina in de gaten. Hier geeft ze aan wanneer er welke wandelingen zijn en je kunt je ook opgeven via haar Facebookpagina. De kosten bedragen doorgaans 15 gulden en hier zit dan heerlijke dushi pan (Antiliaanse rozijnenbol) en patia (watermeloen) bij in. Water zelf meenemen is aan te raden. Je kunt je natuurlijk ook altijd opgeven via hiddentrailsofcuracao@gmail.com

 

Wandeling in Ascencion

Laatst ben ik dus mee geweest met Suzan op zo’n wandeling. In het begin keek ik er tegenop, want 05.30 op staan, een uur rijden en 3 uur wandelen zijn toch wel dingen waar ik niet altijd fan van ben, maar na afloop kan ik zeggen dat het de moeite waard was. We werden om 07.00 verwacht bij Boca Ascencion. Deze baai staat om meerdere dingen bekend, namelijk: de schildpadden en het plastic wat er aanspoelt. Elk jaar komen er schildpadden in deze baai om te eten, voort te planten en op te groeien. Ook wordt Boca Ascencion ‘plastic bay’ genoemd, doordat er enorm veel plastic aanspoelt in deze baai. Hoe dit komt geen idee?

De wandeling

De wandeling begon met om de baai heen lopen. Vroeger kon je oversteken, maar door illegaal weghalen van het zand in de baai is hij nu vol gelopen. Via een bergweggetje loop je langzaam naar boven. Hier en daar moet je even een klim maken, maar over het algemeen is het een makkelijke route. Halverwege heb je al een mooi uitzicht over de boomtoppen van de baai. 

Eenmaal boven op de berg krijg je een enorm uitzicht over de baai zelf. De kans dat je hier een Wara Wara (roofvogel) tegenkomt is enorm groot en wij hadden het geluk dat we een nest mochten zien. Ze waren al wel groot en vlogen dan ook als gezin over de baai, maar het is zo mooi om te zien hoe ongerept de natuur hier is. 

Je ziet in dit gebied veel cactussen. Grote lange, maar ook met meerdere zijtakken. Wat we ook veel zagen waren van die bolle cactussen. Die zijn rood van kleur en hebben bovenop een witte substantie zitten. Hieruit groeien roze bloemetjes. Deze kan je eten en zitten vol met vitamines. De lokale bevolking zweert erbij dat deze bloemetjes je gezondheid ten goede brengen. 

en verder…

Vervolgens zijn we de berg verder opgelopen, tot op het puntje. Hier en daar is het even opgepast, want de maribomba’s (vervelenden wespen) nestelen tussen de rotsspleten. Zolang je ze niet stoort, doen ze niks, maar het is wel even opletten waar je loopt en waar je je handen neerzet (niet alleen voor de wespen, maar ook voor de cactussen 😉 ). Eenmaal bovenop die berg krijg je een waanzinnig mooi uitzicht over de uitgestrekte zee, met een opkomende zon op de achtergrond. Dit vond ik toch wel een van de mooiste beelden die ik gezien heb. 

En toen was het weer bergje naar beneden lopen, richting de vlakte. Dit vond ik wel een pittig stukje, want het pad bestond voornamelijk uit zand, waardoor je weinig grip hebt en soms weg kan glijden. Het gaat wel sneller dan dat je naar boven gaat en eenmaal op die vlakte besef je weer even dat je echt in de natuur staat. Je hoort enkel de zee die tegen het land op knalt, de golven en de vogels fluiten. Op die vlakte zijn we richting de baai kant gelopen en hebben er flink wat schildpadden gespot. Echt super gaaf!

Het bos in

Daarna zijn we via de kust naar een uitkijkpunt gelopen over de ruwe zee. Deze kant van het eiland staat ook bekend om de zelfmoordkant. Mensen springen hier de zee in. De zee is daar zo ruw dat je eigenlijk te pletter wordt geslagen door de golven tegen het eiland. Verder zijn er aan deze kant van het eiland ook haaien te vinden en is de stroming erg sterk. De kans op overleven in de zee is daar erg klein. Vanaf hier zijn we via een zandpad het bos ingelopen.

Is het een divi divi of een pika boom?

Hier hebben we het verschil tussen een divi divi boom en een pika boom geleerd. Het grote verschil zit hem in de vrucht/bloem. De divi divi boom heeft een spiraalvormige vrucht/bloem en de pika heeft echt een geel bloemetje. Men denkt dus dat er op Curacao weinig divi divi bomen zijn, maar ze zijn er nog echt in vele getallen, alleen worden ze verward met de pika boom. Een ander verschil was dat men de divi divi boom kent als een boom die schuin groeit. Dit gebeurt alleen wanneer de boom in de volle wind staat. Door de vele begroeiing op Curacao staan deze bomen niet meer in de wind en groeien dus gewoon omhoog.

Verrader!

Via het bos zijn we uitgekomen bij een graf. Dit is het graf van een Antilliaanse opzichter (tijdens de slaventijd) die zijn eigen volk heeft verraden. Het verhaal gaat de ronde dat hij onthoofd is en dat hij met zijn hoofd op zijn buik is begraven, met het zicht op Landhuis Ascencion. De gedachte hierachter is dat hij nooit rust zal vinden, omdat hij altijd over het landhuis moet waken. 

 

Via dit graf zijn we teruggelopen naar Boca Ascencion, ons begin punt. Het was echt een mooie wandeling, waar ik veel gezien en geleerd heb. De passie die Suzan heeft voor de natuur en de interesse hierin zorgt ervoor dat een wandeling als deze ook educatief kan zijn. Uiteindelijk hebben we het in 3 uur gelopen, terwijl de planning 3,5 uur was. Het ligt enorm aan de hoeveelheid mensen er mee zijn en hoe “sportief” ze zijn. Ik heb echt genoten en zal zeker vaker bij haar een wandeling gaan volgen. In een woord: geweldig! Hieronder vind je nog een diashow met resterende foto’s. Ben je dus geinteresseerd en wil je een keer meelopen, zoek haar dan op via Facebook of via mail!

 

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Wat zou jij van zo’n wandeling vinden?

  1. Klopt, dat had ik ook, maar uiteindelijk had ik niet echt het gevoel dat ik zo lang aan het wandelen was. Het enige wat ik voelde aan het eind van de wandeling waren mijn verzuurde benen, die zo’n lange wandeling niet meer gewend waren.

 1. Wauw, wat een prachtige foto’s en indrukwekkende wandeling! En inderdaad, eens een andere blik op Curacao! Ik ga dadelijk ook maar eens een wandeling maken, maar dan door een park in Brussel ??

  1. Dankjewel ?! Zeker de moeite waard hoor. Van alles te doen hier, terwijl je in eerste instantie denkt dat er niet veel te doen is..

  1. Klopt, al moet ik zeggen dat door het bos lopen wel even een take back naar Nederland gaf. Het leek wel op het bos in Nederland..

 2. Poe, ze wisten in die tijd wel wat ze moesten doen met mensen verraders. Ik vind het grappig om te zien dat we vegetatie van een bos er daar heel anders uitziet dan bij ons. Indrukwekkend om die mooie cactus bomen te zien.
  Josan heeft onlangs geplaatst…Op expeditie met NaturalisMy Profile

 3. Wat leuk zeg! Ik zou zeker meedoen, hoewel dat vroege opstaan mij ook een beetje tegenstaat. Aan de andere kant ben ik in andere landen sowieso altijd veel vroeger wakker dan thuis. 🙂

 4. Wat een mooie foto’s ! Dit is pas natuur, zo puur als op deze foto’s. Ik ga het onthouden voor als ik er eens ben en als ik zin heb om zo een lange vroege wandeling te maken

 5. Wauuuw schildpadden spotten in RL! Dat zouden de kids geweldig vinden, maar het lijkt me net een te lange tocht voor kleine kinder benen… Wat denk jij?

  1. Ja is zeker te lang voor ze. Maar je kan ook gewoon alleen bij boca ascencion kijken. Want daar zitten ze. Je hoeft niet perse een wandeling te maken..

 6. Wat onwijs leuk je verslag en enthousiasme over Hidden Trails of Curaçao en de wandeling in de natuur!

  Ik kom ‘per ongeluk’ via een zoekopdracht bij google op je blog en ben er helemaal blij door geworden 🙂

  Misschien tot een volgende keer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: