Curacao | Feesten | Lifestyle

Pasen op Curacao

16 april 2017

Waarom vieren we Pasen? We herdenken met Pasen dat Jezus is opgestaan uit de dood, op de 3e dag na zijn kruisiging. Met de jaren zijn er veel non-religieuze culturele elementen toegevoegd aan Pasen. Denk aan het zoeken van paaseieren. Maar hoe wordt Pasen op Curacao gevierd?

De dagen voor Pasen

Hier op Curacao begint het met de dag voor Goede Vrijdag, ook wel de witte donderdag. Op deze dag wordt er geen ei gegeten. Op Goede Vrijdag wordt er geen vlees gegeten en ook geen alcohol gedronken. Goede vrijdag is ook een nationale feestdag, en is iedereen dus vrij. Op Stille zaterdag wordt er wel gewerkt, dus ook  bedrijven die normaliter op zaterdag geopend zijn. 

 

Pasen

Op zondag en maandag is het Pasen. Veel bedrijven zijn gesloten of tot een bepaalde tijd open. Beide dagen zijn ook nationale feestdagen, dus officieel zijn ze vrij. Op het eiland wordt Pasen gevierd met het traditionele oogsfeest, ook wel Seú genoemd. Dit vindt ieder jaar, precies 40 dagen na carnaval, plaats. Dit feest stamt uit de slaventijd. Onder begeleiding van zang en dans werden gewassen zoals maïs en koren van het land gehaald. 

Door het droge klimaat en de warmte op Curacao is landbouw altijd lastig geweest. De dag van de oogst werd dan ook extra uitgebreid gevierd met een Seú: een mars door de velden. De vrouwen droegen de oogst op het hoofd en maakten de mannen muziek op kachu (koehoorn), benta (mondboog) of de chapi (schoffel als percussie-instrument). De dans die hierbij hoort heet de Seu Wapa, waarbij met sierlijk de bewegingen van zaaien en oogsten wordt uitgebeeld. 

Het oogstfeest Seú gaat er tegenwoordig heel anders aan toe. Er trekken jaarlijks 5000 deelnemers kleurrijke kostuums aan en dansen op heerlijke ritmes van de traditionele muziek, door de wijk Otrobanda. Ondanks de moderne invloeden op Curacao blijven de oude tradities toch in stand gehouden. Daar is het oogstfeest er een van. 

 

Image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe vier jij Pasen?

Follow on Bloglovin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: