Bezienswaardigheid | Curacao

Museum: Kura Hulanda

2 november 2017

Slaven en Curaçao zijn enorm sterk met elkaar verbonden. In de tijd van de WIC was Curaçao een van de slavendepot. De slaven werden hierheen gebracht om vervolgens verkocht en verscheept te worden naar andere landen. Curaçao kent ook veel landhuizen en plantages waar slaven werkten. In dit museum wordt nog duidelijker hoe onlosmakelijk slaven/Afrika en Curaçao met elkaar verbonden zijn. Als Nederlander ga je stiekem je toch schamen voor alles wat er vroeger gebeurt is.


Algemeen

Dit museum is gelegen in Willemstad – Otrobanda en is zeker het bezoeken waard. Het museum is geopend van 09.30 tot 16.30. Mocht je een gids willen, doe dit dan voor 15.00, want wij waren te laat en ze waren al naar huis. De entree kost je 17,80 gulden. Dit museum was een voormalig slavendepot. Kura Hulanda wordt het museum genoemd met de beste Afrikaanse collectie in heel het Caribisch gebied. Kura Hulanda betekent Hollandse binnenplaats. Deze binnenplaats is ook terug te vinden in het museum en in het midden hiervan staat een standbeeld in de vorm van Afrika. In dit museum is duidelijk te zien dat Afrika en het Caribische gebied onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

Het museum

De Afrikaanse invloed komt voornamelijk door de slavenhandel op Curacao. In 1634 werd Curacao veroverd door de West-Indische Compagnie (WIC) door de Spanjaarden. Doordat Curacao een goede natuurlijke haven had, kreeg de WIC een steunpunt voor de kaapvaart naar het Caribische gebied. Enkele jaren later werd Curacao een belangrijk depot van de Nederlandse Slavenhandel. Velen slaven werden hier naar toe verscheept om vervolgens verkocht te worden aan Spaanse koloniën. De WIC verscheepte van 1621 tot 1730 ongeveer 273.000 slaven. Alleen in Curacao werden er al meer dan 100.000 slaven verhandeld.

Een tentoonstelling heeft mij echt geraakt en maakte mij sprakeloos. Het is de tentoonstelling over de slavenhandel, die in dit museum wel erg dicht bij komt. Je ziet oude documenten over de handel, boeien en replica’s van slavenschepen. Waar ik de kriebels van kreeg, was het ruim van een slavenschip wat is nagebouwd. Via een trapje kom je in het ruim, waar je maar weinig fantasie nodig hebt om de slaven geketend te zien. Het museum heeft mij echt ontroerd en we kwamen stil het museum uit. Het voelde zelfs een beetje beschamend. Het raakt je echt en zet je tot nadenken.

 

Het museum is in ieder geval zeker een aanrader als je naar Curacao komt!

 

 

 

  1. Hi Natalie,

   Daar heb je gelijk in. Als je daar loopt zie je de meest bizarre dingen die je echt niet kan bedenken als je over zo’n onderwerp nadenkt.

  1. He Armande,

   Daar ben ik het met je mee eens! ??
   Het besef en begrip ligt tegenwoordig ver weg. Zeker met dit soort onderwerpen.. het is niet meer vanzelfsprekend, terwijl dit vroeger dagelijkse dingen waren..

 1. Ik ga graag naar een museum, je leert veel dingen bij over onderwerpen waar je nog niets van wist. Dit museum lijkt me heel heftig, maar ook zeer interessant en leerrijk. Ik denk wel dat ik het moeilijk zou hebben, want slavernij vind ik echt afschuwelijk!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: