Algemene informatie | Curacao

Het onderwijs op Curacao

16 november 2017

Jaarlijks emigreren veel gezinnen met kinderen naar Curacao, maar ook volwassenen met een PABO achtergrond. Men heeft hier continu vraag naar leerkrachten, zowel in het basis- als voortgezet onderwijs. Maar hoe vind je nou een school en is deze ook wel goed? Gelukkig zijn er goede mogelijkheden op Curacao, maar wat zijn nou de mogelijkheden binnen het onderwijs en hoe ziet dit eruit?

IMG_0803

Onderwijsstelsel

Het onderwijsstelsel op Curacao is eigenlijk vergelijkbaar met het systeem in Nederland. Een kind gaat van het kinderdagverblijf, naar peuterschool, naar Funderend onderwijs (= basisschool), naar middelbare school (met VMBO, HAVO en VWO). Het Nederlandstalige onderwijs op Curacao staat onder controle van stichting NOB en is vergelijkbaar met het onderwijs in Nederland. Het Papiamentstalige onderwijs is prima, maar soms wel wat minder dan het Nederlandstalige onderwijs. Helaas zijn dit scholen die niet veel budget hebben, waardoor scholen zitten met verouderde meubels, te weinig lesboeken en slecht onderhouden gebouwen. De leerlingen hebben de eerste periode dan mogelijk last van een achterstand in de lesstof. 

 

IMG_0804

Scholen

Voor het Funderend onderwijs (=basisschool) op Curacao zijn er dus vier mogelijkheden:

 1. Scholen waar les gegeven wordt in Papiamentu

  Hier zijn meer dan voldoende scholen van en als je wilt kun je hier vrij makkelijk een plekje krijgen. De klassen zijn voller dan we in Nederland gewend zijn; denk aan 30 of meer leerlingen. Het niveau van het onderwijs is niet slecht, maar ligt wel lager dan het Nederlandstalig onderwijs. Doordat er een beperkt aanbod van lesmateriaal is in het Papiamentu en met het oog op een vervolgstudie in Nederland, stappen sommige scholen over naar Nederlandstalig onderwijs. Echter is het wel op deze scholen dat Papiamentu de eerste taal zal blijven. De uitleg zal altijd in het Papiamentu zijn. De verwerking is een keuze van de school zelf. 

 2. Scholen waar les gegeven wordt in het Nederlands

  Deze scholen zijn zeer gewild door de lokale bevolking. Zeker als ze kijken naar vervolgstudie voor hun kinderen, die vaak in Nederland wordt gedaan. Er zijn flinke wachtlijsten voor deze scholen en eigenlijk is het bijna onmogelijk om hier een plekje te bemachtigen. De klassen zijn ook hier goed gevuld, met ongeveer 30 leerlingen. Het onderwijs wordt volledig in het Nederland en met de Nederlandse methodes les gegeven. VPCO (waar ik momenteel voor werk) valt hier ook onder. Onderstaande scholen vallen er ook onder:

 3. Particuliere scholen waar les gegeven wordt in het Nederlands

  Verder zijn er ook particuliere scholen waar Nederlandstalig lesgegeven wordt.  Gezien de kosten van de school is het niet vaak de eerste keuze voor een school op Curacao. Men kent hier verschillende privéscholen: Pipita, Klein College en Schroederschool. Deze scholen zijn volledig aangesloten bij Stichting NOB, waardoor de kwaliteit kan worden gewaarborgd. Het voordeel hiervan is dus ook dat de overgang van een Nederlandse school naar een school op Curacao makkelijker verloopt, doordat het lesmateriaal en de methodieken al bekend zijn. Een korte greep in de kosten voor een particuliere school, naast het inschrijfgeld (eenmalig) per jaar:
  – Pipita: groepen 1/2 = NAF 7800,- (EUR 4040,-.). Groepen 3 t/m 8 = NAF 9222,- (EUR 4775)
  – Klein College: peutergroepen = NAF 7632,- (EUR 3950,-). Groepen 1 t/m 8 = NAF 10.812 (EUR 5600,-.) 
  – Schroederschool: Peutergroepen = NAF 151,58 per dag (EUR 80,-.). Groep 1 t/m 8 (kinderen van uitgezonden ouders door Nederlandse overheid) = NAF 14.932 (EUR 7730,0.) Alle overige kinderen in groep 1 t/m 8 = NAF 12.781 (EUR  6620,-.). 

 4.  International School

Deze school heeft prima onderwijs, maar is wel minder geschikt voor een overstap naar of vanuit het Nederlandse onderwijs. Het leersysteem is namelijk niet aangesloten op de Nederlandse leermethodieken en er wordt les gegeven in het Engels. Verder is de International School erg prijzig. Je kunt gerust de prijzen van de particuliere scholen verdubbelen om de prijs van de international school te krijgen. 

IMG_0643

Algemene informatie

De lestijden op Curacao zijn anders dan in Nederland: de scholen beginnen hier eerder en zijn ook eerder klaar. Denk aan begintijden tussen 07.00 en 07.45 en eindtijden tot maximaal 13.00. Elke dag zijn de kinderen dus ’s middags vrij. Op veel scholen kent men ook gewoon de buitenschoolse opvang en bijles of begeleiding. 

Verder hanteren veel scholen ook het schooluniform. Dit is ooit ingesteld om de verschillen tussen arm en rijk minder zichtbaar te maken. Tegenwoordig zijn ze minder streng en zie je vaak alleen nog een schoolshirt. 

In Nederland gaan de meeste kinderen naar school op of rond hun 4e verjaardag. Bij scholen op Curacao is dit wel anders. De wet hier zegt dat je kind naar school mag, waneer het op de eerste dag van het nieuwe schooljaar 4 is. Is dat niet het geval, dan moet je een jaar wachten. Ergens in de loop van het schooljaar instromen, omdat je kind 4 is geworden is hier heel ongebruikelijk. 

IMG_0848

  1. Klopt inderdaad. Toen ik net begon, had ik dat niet verwacht. Het enige wat het onderwijs pittig maakt hier zijn de enorme klassen van 30 leerlingen. Voor de rest is het wennen en in je systeem krijgen.

 1. Leuk artikel om te lezen. Ik ben ook wel benieuwd naar wat je dan met je vrije tijd doet, want die zal je dan wel zat hebben. Of worden leraren daar geacht om langer op school te blijven?
  Wat vind jij het grootste verschil met het onderwijs in Nederland?

 2. Interessante inkijk in het onderwijs op curacao. Wel goed dat ze aan het begin van het jaar instromen, de kinderen. Dat vind ik hier in NL wel een beetje vreemd namelijk. Geen kind begint gelijk.
  roelina heeft onlangs geplaatst…MoederdagpostersMy Profile

  1. Klopt, ook met Nederland veel verschillen terwijl ze ook volgens het Nederlandse onderwijssysteem werken. Althans, de meeste scholen.

 3. Leuk om de verschillen en overeenkomsten te lezen. Ik heb in Australië op school gezeten en daar hadden we ook schooluniformen. Toen we een casual day hadden, zag ik opeens het verschil in kleding en was dus vriendinnen met meisjes die normaal aussie-trainingspakken droegen. Als ze die dagelijks aan hadden gehad, had ik toch anders naar gekeken. Zo gek zijn school uniformen dus niet (wij hadden ook alleen een poloshirt met daaronder een bruine broek of rok naar eigen keuze)

  1. Klopt, ik vind het ook wel goed hoor, schooluniformen. Geen verschil in arm en rijk qua kleding, geen vooroordelen, lekker allemaal gelijk. Krijg je ook geen discussies over welke shirts wel mogen en welke niet. Ideaal!

 4. Beste Jill
  Ik vind jouw verhaal heel erg interessant.ik wil zelf ook emigreren naar Curacao.ik woon in Suriname en zit hier in het onderwijs.ik heb zelf 3kinderen.Zou jij mij wat meer info willen/kunnen geven over het reilen en zeilen over het onderwijs en alles erom heen op Curacao.
  Groetjes
  Merlyn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: