Algemene informatie | Curacao | Lifestyle

Het jarenlange probleem van Curacao…

20 april 2017

Curacao… Op internet ziet het er altijd uit als paradijs op aarde. Mooie stranden, leuke feesten en gezellig met z’n allen in de zon. Maar helaas is het niet alleen dat. Midden in Willemstad ligt namelijk de olieraffinaderij Isla, gebouwd door Shell en in de jaren 80 voor 1 gulden verkocht aan Curacao. Inmiddels is de Isla een jarenlang probleem op Curacao. 

Het probleem

De Isla is al jaren lang een groot probleem voor Curacao. Naar mijn idee te groot voor een land als Curacao. Hierdoor laat men het maar een beetje doorgaan. Aan de ene kant begrijpelijk, want de Isla is de grootste werkgever op het eiland, met ruim 1000 vaste medewerkers en 2000 tot 3000 indirecte plekken. Aan de andere kant is de Isla ook de grootste vervuiler van Curacao. Het zorgt er zelfs voor dat Curacao in de top 3 staat van meest vervuilende landen ter wereld (omgerekend per hoofd van de bevolking).

Dat betekent dus dat de Isla slecht is voor mens en milieu. Zeker als je naar de schoorstenen kijkt die allerlei uitstoot veroorzaakt, van witte pluimwolkjes tot dikke zwarte wolken. Maar ook de grond en het water rondom de Isla is volop vervuild. Uit onderzoek is gebleken dat er jaarlijks ongeveer 18 mensen overlijden als direct gevolg van de vervuiling door de Isla. Het gaat hierbij niet om medewerkers, maar om mensen die jarenlang onder deze rook hebben gewoond. De mensen in deze rook worden ook niet ouder dan ongeveer 40 jaar. Helaas kunnen deze mensen ook niet verhuizen in verband met financiële kosten die daarbij om de hoek komen kijken. Het huis wordt nooit gekocht door iemand en daardoor wordt een nieuw huis kopen voor deze mensen erg lastig.  

Op 1 april werd er zelfs een waarschuwing uit gedaan vanwege absurde uitstoot van kankerverwekkende fijnstof. Meerdere malen heeft SMOC (een stichting op Curacao die alles rondom de Isla in de gaten houd) aan de bel getrokken over de uitstoot van de Isla. Meestal gaat het om de uitstoot van broeikasgassen, zoals koolstofdioxide (CO2), maar ook het kankerverwekkende stof PAKs. De uitstoot is zodanig hoog dat de internationale verdragen en het klimaatakkoord van Parijs er zorgen om maakt. 

 

Toekomst

De toekomst van de Isla is nog steeds moeilijk in te schatten. De raffinaderij wordt nu gebruikt door Venezuela. Het contract met Venezuela loopt af, maar wat er gaat gebeuren is nog onduidelijk. Er zijn twee opties: sluiten of moderniseren. Sluiten is gezien de werkgelegenheid niet wenselijk volgens de overheid, dus er is gekozen om te moderniseren. Het probleem wat daarbij om de hoek is komen kijken, zijn de kosten van 3 miljard dollar die nodig is. Curacao heeft dit geld bij lange na niet. Ze zijn nu druk bezig met het zoeken naar een investeerder. De regering wil toch met de Chinezen in zee gaan. Zij hebben al een lange tijd aangegeven interesse te hebben op de Isla. Men zegt dat dit de beste deal is sinds jaren. Doordat China geld heeft om te moderniseren en er voor te zorgen dat de werkgelegenheid blijft, ziet Curacao hier een win-win situatie. Of dit wat gaat worden, durf ik niet te zeggen. Er zijn ideeën, maar concrete plannen of contracten zijn nog niet opgesteld. 

 

In 2013 is er een documentaire gemaakt van Zembla over de vervuiling door de Isla en de overheid die hier niets aan doet. Hieronder staat deze documentaire als je dit interessant vind. 

 

 

Mocht je meer informatie willen over de situatie rondom de Isla, dan kan je een kijkje nemen op de site van Stichting SMOC

 

Follow on Bloglovin
  1. Wauw…OMG…ik wist dit echt totaal niet! Ik ken Curacao inderdaad van de prachtige stranden en mooie plaatjes. Hoe erg kan ik me daar in vergist hebben. Wat ontzettend goed dat je dit aankaart…. dit is iets waar ik me zeker nog meer in ga verdiepen.
    Annemarel heeft onlangs geplaatst…LampenjachtMy Profile

  2. Wow, ik wist niet dat het er zo heftig aan toe ging in Curacao, als ik hier in Nederland soms al die rookpluimen zie denk ik ook dat het op een dag gewoon klaar is dat het milieu gewoon uitsterft. Hopelijk wordt hier nog iets geniaals op verzonnen zodat al die uitstoten niet meer nodig zullen zijn.

  3. Wauw zeg! Ik ken het eiland inderdaad van de mooie vakantie filmpjes en foto’s.. Onbegrijpelijk dat ze er niets aan doen. Goed dat jij het onder de aandacht brengt

  4. Ik heb de mooie en minder mooie kanten van Curacao mogen zien in 2010. Ook de Isla heb ik toen gezien en ik hoorde dat het veel problemen opleverde. Dat het zo slecht voor de gezondheid was heb me niet genoeg doen beseffen. Mooi dat je hier aandacht aan geeft en voor vraagt. Laten we hopen dat er snel een oplossing komt voor de mensen daar en het prachtige natuurschoon op onze wereld!
    Tynke heeft onlangs geplaatst…Expeditie AmsterdamMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: