Lifestyle | Quotes

Favorite Quote #1

27 maart 2017

Quotes, wie kent het niet? Sommige zijn inspirerend of belerend of zelfs herkenbaar. Op verschillende gebieden zien wij geregeld quotes voorbij komen. Quotes die bij blijven of die we gauw weer vergeten. Ik heb sinds dit jaar een lijstje gemaakt met quotes die ik voorbij zag komen en waarvan ik dacht dat ik ze moest bewaren. In deze post geef ik je een van die quotes. 

 

 

Waarom nou deze quote?

Als leerkracht basisonderwijs ben ik continu op zoek naar manieren om de wereld van mijn leerlingen te vergroten en te openen. Ik probeer ze te laten in zien dat bepaalde dingen echt fout zijn of juist heel goed. Ik probeer ze de wereldse normen en waarden bij te brengen en ik probeer ze voor te bereiden op wat komen gaat. Hoe ze straks de maatschappij in gaan bepaalt of ze goed of slecht terecht komen en als leerkracht probeer ik daar het beste van te maken. Nelson Mandela heeft deze quote uitgesproken om een reden: hij wilde dat de wereld in zag dat iedereen uniek is en dat we allemaal de kans moeten krijgen om te worden wat we willen zijn. Hoe moet dat dan volgens hem? Aandacht aan de individuen door middel van gelijkwaardige relaties en door het verwerven van kennis.

Mandela is van mening dat dit kan zorgen voor nation-building en verzoening. Mandela stelt ook dat niemand is geboren om anderen te haten vanwege zijn kleur, achtergrond of religie. Mensen moeten leren om te haten en wanneer ze dit leren, kunnen ze ook geleerd worden om lief te hebben. 

Onderwijs

Onderwijs is de kennis en ontwikkeling mede door een leerproces. Het bereidt je voor het vermogen te ontwikkelen van redeneren en oordelingen en het klaar maken voor de wereld. Zonder deze ontwikkeling is moeilijk om door gaan in het leven, zowel persoonlijk als wereldwijd. Onderwijs begint al thuis, bij de ouders. Zij delen hun kennis en bieden begeleiding aan hun kind langs het leven van alle hobbels en kuilen en dat met (vaak) veel aanmoediging. Als kinderen eenmaal beginnen te lezen en te schrijven, krijgen ze het meest belangrijke element om momenteel goed te kunnen functioneren in de maatschappij. Men bouwt op school hier verder: leren mening te vormen over verschillende kwesties, oftewel manieren waarop zij zich in kunnen zetten voor hun eigen leven en land. 

Onderwijs vind ik een belangrijk aspect in de ontwikkeling van een kind. Naast dat een kind zich ontwikkelt in kennis, leert hij/zij zich ook te verweren tegen de wereld. Je zult wel denken: maar waarom zijn er dan zoveel kinderen die niet naar school gaan? Persoonlijk denk ik aan het gebrek aan onderwijs. Kinderen zonder onderwijs zullen nooit te zien krijgen wat er buiten hun eigen land gebeurd, laat staan in hun eigen land. Ze zitten vast in een soort van zelf gecreëerde gevangenis, op zoek naar begeleiding, continu in afwachting tot ze horen wat ze moeten doen, maar ook in angst om iets verkeerd te doen. 

Waar wil ik nu naar toe?

Het hebben en krijgen van onderwijs is naar mijn idee enorm van belang als het gaat om het handelen in een wereld zoals deze, en om te proberen deze te veranderen. Geld is daarbij niet nodig, enkel kennis en inzicht. Het onderwijs is, volgens Mandela, de sleutel tot het stoppen van dictators, manipulatie en corruptie. Het onderwijs helpt om de strijd aan te gaan tegen onrechtvaardigheid en vooral het winnen ervan, maar ook de hulp bieden voor mensen die in nood zitten. 

 


Wat vind jij van deze quote?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: