Curacao | Lifestyle | Persoonlijk

Eerste indruk van mijn nieuwe werk

18 juni 2017

Zoals jullie weten, heb ik in maart gesolliciteerd voor een fulltime baan en dat ik die gekregen heb. Ik ga werken op de Pipita school op Curacao. Afgelopen week, maar ook al eerder,  ben ik hier geweest om kennis te maken met alles en voor de overdracht. Het is een hele tijd geleden dat ik kleuters in een groep heb gehad, dus de feeling was voor mijn gevoel een beetje weg. Daarom heb ik er ook voor gekozen om “mee te lopen” en te ervaren hoe het is, zodat ik straks met volste vertrouwen kan beginnen.

Pipita

Pipita is een particuliere basisschool die gestart is in augustus 1995. Zij zijn toen begonnen met een groep 3/4 en zijn uiteindelijk uitgegroeid tot een volledige basisschool. Er is toen bewust gekozen voor het tot stand komen van een kleinschalige school. Pipita heeft ongeveer 80 leerlingen en kent 4 klassen. De naam Pipita staat voor pitje. Wanneer je deze de juiste zorg en aandacht geeft, kan het uitgroeien tot een mooie, stevige en goed ontwikkelde plant, boom, bloem of struik. Iets wat sterk is in deze wereld.

Op Pipita is het lesgeven van kwalitatief goed Nederlandstalig onderwijs aan leerlingen van 4 – 12 jaar op Curacao belangrijk. Door te zorgen voor een veilige leeromgeving, waarbij rekening wordt gehouden met talenten en mogelijkheden van de kinderen en de omgeving waarin ze opgroeien. Men wilt de totale ontwikkeling van het kind eruit halen en streeft naar een zo breed mogelijke ontwikkeling van de leerlingen op alle gebieden. Zelfverantwoordelijkheid, zelfstandigheid, zelfvertrouwen en verbondenheid zijn woorden die kenmerkend zijn. In de dagelijkse praktijk betekent dat er rekening wordt gehouden met de persoonlijke, sociale en culturele verschillen die kinderen hebben.

 

Mijn eerste indruk van de school

Van een afstand zie je de school al door de blije gezichtjes die op de muur getekend zijn. Er zijn weinig parkeerplekken, maar die heb je eigenlijk niet nodig, want de meeste kinderen worden afgezet op school. Ouders werken en gaan dus meteen door. Wanneer je het schoolplein oploopt, zie je een klein plein met veel schaduw. Perfect met die zon hier! Van binnen lijkt de school klein, zeker als ik dit vergelijk met mijn oude werk, maar veel ruimte heb je hier niet nodig, want het gaat om een kleinschalige school. Er zijn vrolijke kleuren gebruikt en je ziet dat kinderen hier leren. Werkjes die aan de muur hangen, werkplekken op de gang met ICT mogelijkheden en natuurlijk de klassen die ruim ingericht zijn. 

Mijn toekomstige klas

In het begin was het even wennen hoe de ruimte ingericht was en hoe “klein” het eigenlijk lijkt. In Nederland ben ik veel groter gewend, dus dit was even iets anders. Er staan flink wat kasten met materialen en de gebruikelijke hoeken zijn aanwezig. Ik heb een eigen wc in de klas. Ik weet niet wat ik daar van moet vinden, maar ook wel weer fijn, want je hebt wel weer de overzicht. De kinderen zitten door elkaar en hebben geen vaste plek, alleen een vaste stoel met naam. Het lijkt mij een klas met veel mogelijkheden, maar het oogt snel rommelig. Opruimen is dus iets waar ik aandacht aan moet besteden.

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Mijn eerste indruk van een dag

Kleuters is echt even iets anders dan de bovenbouw, maar ook wel weer ontzettend leuk. Ze nemen zoveel van je aan en humor en speelsheid zit nog heel erg in de lessen die je geeft. Ik moet erg gaan wennen aan de niet al te grote concentratieboog van de kinderen. Je moet eigenlijk van alles bijna een spelletje maken en dat maakt het ook weer super leuk. Voordat ik mee ging lopen, had ik echt geen idee hoe ik het onderwijs moest vorm geven bij de kleuters, en nu ik dus een dag gezien heb, zit ik vol met inspiratie en ideeën. Dat wat ik al had bedacht voor mijn eerste thema volgend jaar heb ik van de baan geschoven en heb er totaal iets anders van gemaakt. Aankomende week ga ik dan ook zelf lesgeven, wat ik eigenlijk wel een beetje spannend vind, omdat de klas al gevormd is, en ik geen idee heb waar ze op de leerlijn zitten en wat ze van mijn nodig hebben aan behoeften. Ik hoop echt dat het een succes werd!

 

Hoe zou jij zo’n eerste dag organiseren?

 

  1. Wat leuk dat je bij de kleuters gaat werken, ik vind kleuters zelf echt het leukste en heb er heel veel stage bij gelopen. Invallen in een groep 6 is daarom best pittig omdat het zo anders is! Bij kleuters zou ik de eerste week vooral focussen op de regels en hoe je omgaat met elkaar in de klas. Hier heb je later heel veel profijt van! Heel veel plezier en ik ben benieuwd hoe je het gaat ervaren

    1. Dankjewel voor je tips. Ik ben meer gespecialiseerd in oude kind/bovenbouw dus is kleuters weer wat pittig voor mij.. maar het is wel weer super leuk om iets anders te doen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: