Bezienswaardigheid | Curacao | Lifestyle

De zoutpannen van Jan Thiel

19 oktober 2017

Jan Thiel, wie kent dit niet? Dit is een van de bekendste plekken van Curacao, zeker onder de toeristen. Hier zitten namelijk Chogogo, Papagayo, Livingstone, Moreno en Boca Gentil. Deze plek staat bekend om zijn plek voor toeristen en het strand. Maar Jan Thiel is zo veel meer dan dat. Zo kent Jan Thiel ook een mooi natuurgebied: de zoutpannen.

Geschiedenis

Wat nu een mooi natuurgebied is, was vroeger een zoutplantage. Net als Jan Kok. Zout was hier vroeger onmisbaar. Het werd gebruikt als smaakmaker, maar ook om etenswaren langer te kunnen bewaren. Op de plek waar nu Jan Thiel ligt, lag er vroeger dus een zoutplantage: Damasco. Op deze plantage, die waarschijnlijk in 1700 gesticht was, waren slaven aan het werk om zout te winnen uit zeewater. Dit deden ze door zeewater de lagune in te laten stromen om vervolgens de water toevoer te stoppen en de zon het water te laten verdampen.

Zoutpannen

De zoutpannen zijn bewaard gebleven en zijn nu nog steeds te zien. Verder is het echt een enorm mooi natuurgebied waar je verschillende dieren kunt zien, zo ook flamingo’s. Vanaf Jan Thiel kan je ook via de zoutpannen naar Mambo lopen en tijdens deze wandeling kan je blijven genieten van de mooie natuur. Het is wel wat rotsig, dus stevige schoenen of slippers zijn wel aan te raden. Er is gelukkig veel schaduw, waardoor je niet vol door de zon hoeft te lopen. Verder heb je ook enorm mooi uitzicht op de zee. Ik ben er al meerdere keren geweest en zie elke keer weer iets moois.

De zoutpannen zijn vrij toegankelijk en je kan vanaf verschillende kanten erin. Er zijn meerdere routes die je kan lopen en door de witte stenen kan je die route ook gemakkelijk volgen. Let wel op! De ene keer kan je een route niet lopen, doordat het water in de zoutpannen hoger staat dan andere keren. Het is dus improviseren hoe je moet lopen. Ik vind het persoonlijk echt een mooi natuurgebied, waar ik zeker vaker ga komen en verschillende routes ga uitproberen. 

    1. Dat zijn keuzes die je maakt ?. Je hebt in ieder geval nu wel weer redenen om terug te gaan.

      Ik hoop dat je genoten hebt van dushi korsou! ☺️

    1. De foto’s zijn gemaakt tijdens het regenseizoen. De natuur is dan groener en de zoutpannen zijn flink gevuld met water. Als je nu gaat zie je wel witte randen rondom de zoutpannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: