Curacao | Feesten | Lifestyle

Carnaval op Curacao

27 februari 2017

Carnaval is het populairste en meest langdurende feest op Curacao. Het feest vindt plaats voor de vastenperiode die naar het Pasen leidt. De precieze datum van het carnaval verschilt per jaar. Dit jaar was het van 30 januari tot 28 februari. 

Carnaval staat op Curacao vooral bekend als een feest waarbij er veel gedanst, gegeten en gedronken wordt. Doordat er op Curacao zoveel verschillende culturen bij elkaar zijn gekomen, heeft het feest een bijzondere ontwikkeling doorgemaakt. Zo waren er op Curacao Nederlandse kolonisten, immigranten uit Aziatische landen, de mensen van de Caribische eilanden en de Afrikaanse slaven met allen hun eigen cultuur en tradities. Deze allen zijn samengevoegd tot de huidige carnaval op Curacao. 

Jump in / Jump up

Na de officiële opening van het carnavalsseizoen verzamelen de carnavalsgroepen zich en dansen ze. Ze volgen muzikale groepen waarbij ze t-shirts dragen zodat het publiek de naam van de groep kan zien. Tijdens de weken daarop organiseren ze Jump ups (buiten) en Jump ins (binnen) waarbij ze t-shirts verkopen om geld in te zamen voor hun deelname aan de Gran Marcha, oftewel de grote optocht.

Personen en wedstrijden

De belangrijkste optochten zijn in februari of maart (dit jaar februari). Het is niet zoals in Nederland, dat je een eindeloze stoet met versierde wagens en gekostumeerde deelnemers ziet. Hier op Curacao zie je ook de Carnavalskoningin en haar gevolg: Prins en Pancho (die tijdens de verkiezingen gekozen zijn). Men kent hier op Curacao verschillende parades en optochten. De Gran Marcha en de Marcha Despedida zijn de twee grootste optochten. Op zondagmiddag is de Gran Marcha en twee dagen later de Marcha Despedida (afscheidsparade). De laatste is ook meteen het afscheid van carnaval, waarbij de tocht afgesloten wordt, door Momo (een grote strooien pop) te verbranden. 

 

Carnavalspersonen die je ziet zijn:
De Carnavalskoningin: Zij vertegenwoordigt Moeder Aarde en staat symbool voor vruchtbaarheid en vrede.
Koning Momo: De pop van stro staat symbool voor onvruchtbaarheid, zonde en ongeluk. Aan het einde van het carnaval wordt Momo verbrand tijdens een spectaculair ritueel.
Prins en Pancho: De beste grappenmakers van het eiland.

 

Soorten carnaval

Men kent verschillende versies van carnaval. Zo heb je:

Kindercarnaval: Dit is vergelijkbaar met de volwassenen carnaval, waarbij er ook een koningin-, koning-, prins Carnaval en hun helpers worden gekozen. Men kent twee optochten: de eerste zondag voor de Gran Marcha en de afscheidsparade is op maandagavond na de Gran Marcha. 
Tienercarnaval: Naast de soortgelijke kinder- en volwassen carnaval wordt er ook een tienercarnaval gevierd. Zij vieren het ook zoals de twee andere soorten, maar ze kennen ook hun eigen tumbawedstrijd. De eerste optocht vindt plaats op de vrijdag voor de optocht van volwassenen en de afscheidsoptocht valt samen met die van de kinderen. 
Tumba Festival: Dit is een vierdaagse muziekfestijn waarbij de beste locale componisten, zangers en bands de competitie met elkaar aangaan, zodat hun muziekstuk gekozen wordt tot het officiële Tuma lied, wat gedraaid wordt bij de jaarlijkse optocht. 

De route van de optocht is elk jaar anders, maar gaat altijd door Otrobanda. Dit jaar begint het bij Palu Blanku. Normaliter lopen ze er een halve dag over. Dit jaar duurde het echte wel erg lang. Ze begonnen om 11.00 vanaf de start en waren pas rond 21.00 binnen. Ik heb dus ook 6 uur moeten staan wachten tot ze langs kwamen op de route. Maar het was het wachten zeker waard.

Foto-impressie Gran Marcha

Film-impressie

Mijn excuus voor soms het wat slechtere beeld. Door de schemer/donker had ik last van weerkaatsing van het licht en kon geen betere plek vinden.

 

Follow on Bloglovin
    1. Zeker doen! Is echt zo gaaf! Als je slim bent boek je tijdens de werelddealweken, bespaar je ook nog eens flink op je ticket ?. Lekker in een appartement zitten, dus niet bij dure hotels etc, dan kan je echt optimaal genieten.

      Kerst en oud en nieuw is ook super gaaf hier op Curaçao!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: