Curacao | Lifestyle | Tips

6 dingen die je moet weten voor je naar Curacao gaat

27 april 2017

Curaçao behoort al jarenlang tot de meest favoriete vakantiebestemmingen van Nederlanders. Dat heeft het eiland onder ander te danken aan de rechtstreekse vluchten van luchtvaartmaatschappijen zoals KLM en TUI tussen Curaçao en Amsterdam en Air Berlin via Dusseldorf.  Het tropische klimaat, de prachtige natuur en stranden en de vriendelijke mensen doen de rest. Aangezien ik vaak op Curacao ben – en er nu ook woon – ben ik achter een aantal dingen gekomen waar je rekening mee moet houden op Curacao. In dit artikel staan aspecten die je moet weten voordat je naar Curacao vertrekt.  

 

1. Auto

Curacao lijkt klein met haar 66 km, maar in werkelijkheid ligt alles best ver van elkaar af. Zeker als je verblijft de buurt van Jan Thiel en je stranden wilt bezoeken aan de westkust. Je hebt dus echt een auto nodig op Curacao, want je kan praktisch niet zonder. Het openbaar vervoer op het eiland is minimaal. Taxi’s zijn er wel, maar is lastig te vinden en de bussen rijden maar een paar keer per dag (als je geluk hebt). Bustijden zoals we in Nederland gewend zijn, kennen ze hier niet. Soms zijn ze te vroeg, soms te laat en soms komen ze helemaal niet. Ik kan je dus zeker aanraden om een auto te huren wanneer je naar Curacao gaat.

Let wel op dat de meeste autoverhuurbedrijven geen auto’s verhuren aan mensen jonger dan 21 jaar. Sommige autoverhuurbedrijven houden zelfs een minimale leeftijd van 23 jaar aan. Andere autoverhuurbedrijven rekenen weer extra kosten als je jonger bent. Kijk ook hoe de verzekering is bij de auto. Het kan zijn dat wanneer je op een onbewaakte parkeerplaats staat (bij Mambo bijvoorbeeld) en er wordt ingebroken in de auto dat je niet verzekerd ben. Zoek ook uit wat er in de prijs zit inbegrepen. Hoeveel kilometers, extra bestuurder, navigatie? Ga dus goed op onderzoek uit naar de mogelijkheden en vergeet de kleine lettertjes niet!

 

2. Muggen

Mocht je denken dat er geen muggen – of weinig – op Curacao, dan heb je het goed mis. Op Curacao word je als toerist volledig lekgeprikt. De lokale bevolking en mensen die al langer op Curacao wonen hebben er minder last van. Ik zie geregeld toeristen met benen vol met rode vlekken en bulten in de supermarkt komen. Er zijn hier muggen op het eiland die verschillende ziektes kunnen overdragen, zoals: dengue (de tijgermug), zika en Chikungunya. Het nare van deze muggen is dat je ze niet of nauwelijks ziet. Ze prikken hevig zonder dat je het in de gaten hebt. De meeste mensen smeren alleen ’s avonds, maar ’s ochtends en zelfs overdag is het aan te raden.

De producten die in Nederland verkocht worden voor muggen werkt hier nauwelijks. Het beste is om op Curacao een lokaal product te kopen. Hier zit vaak net wat meer DEET in dan in Nederland. Persoonlijk werkt bij mij de Deep Woods goed en de Buzz Off. Je betaalt hier wel de hoofdprijs voor, maar het is het zeker waard. Alles beter dan enorme jeuk. Ik heb eerder al eens een artikel geschreven hoe je muggen op afstand kan houden. Lees deze hier!

 

3. Taal

Vrijwel overal op het eiland kun je uit de voeten met Nederlands. Verwacht niet dat de mensen vloeiend Nederland terug praten, maar het is wel prima te verstaan. Soms moet je iets wat verduidelijken of een Engels woord gebruiken, maar dit is uitzonderlijk. In omgeving Jan Thiel wordt eigenlijk overal Nederlands gepraat (ook in de horeca), dus dat is geen probleem. In Willemstad vind je ook veel Venezuelanen, Pakistanen of Chinezen. Zij spreken geen Nederlands en vaak ook gebrekkig Engels.

Mocht je nou Spaans kunnen dan is dat helemaal goed, want vrijwel iedereen op Curacao kan dit verstaan en/of spreken. Mocht je nou Papiamentu kennen, dan zit je helemaal goed. Over het algemeen moet taal geen problemen geven als je in de toeristische gebieden blijft. Ook op de stranden verstaan ze vaak prima Nederlands.

 

4. Betaalmiddelen

Op Curacao kan je met drie verschillende valuta betalen: Guldens, dollars en euro’s. Echter wordt het laatste niet aangeraden. Het is wel een geldig betaalmiddel, maar je krijgt het wisselgeld niet in euro’s terug. Het beste is om met guldens te betalen. Het verschil tussen guldens en dollars kan heel groot zijn. Zo kreeg ik laatst de vergelijking 245 gulden of 149 dollar. Even omgerekend is één gulden ongeveer 50 eurocent. Even terug naar de vergelijking hierboven. Als je dus in guldens zou betalen ben je 122,50 euro kwijt en als je in dollars betaalt dan zou je 162 euro kwijt zijn. Een behoorlijk verschil zoals je ziet.

Verder zijn er pinautomaten waar Nederlandse passen worden geaccepteerd en waar je dus guldens kunt pinnen. Zowel uit de muur als bij bijvoorbeeld een restaurant. Let er wel op dat je door de wisselkoers nog een extra bijdrage moet betalen. Bij mij was dat de laatste keer 8 gulden (per transactie). Het is dus handiger om gewoon zoveel mogelijk je uitgaven te pinnen. Tevens ook veiliger dan een pakje met briefjes in je zak 😉 . 

 

5. Water

Op Curacao hoef je je geen zorgen te maken over drinkwater. Ik zie geregeld in supermarkten dat toeristen waterflessen inslaan om te drinken. Echter is het water dat op het eiland uit de kraan komt van uitstekende kwaliteit. Ik vind het persoonlijk zelfs nog lekkerder dan in Nederland. Curacao is van nature best droog, want er valt niet genoeg regen om daar drinkwater van te produceren. Hier op Curacao komt het drinkwater van de zee. Aqualectra – het water- en energiebedrijf – produceert van het gewonnen zoute water zuiver drinkwater. Tijdens je vakantie kun je dus gewoon uit de kraan drinken. Het water op Curacao is wel een stuk duurder dan in Nederland en dit komt doordat het veel energie kost om het drinkwater te produceren.

Overigens voegt Aqualectra wel wat fluoride toe aan het drinkwater, wat vroeger in Nederland ook was. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid, maar mocht je wegens medische redenen geen fluoride binnen krijgen, dan kun je beter een fles water kopen in de supermarkt. Ik hoorde laatst dat dit expres gedaan wordt, om de tandartskosten te verminderen. 

 

6. Zee

Curacao staat bekend als het eiland met witte stranden en de azuurblauwe zee. Ik kan je vertellen dit klopt voor een deel. Als je richting Cas Abou gaat dan klopt het zeker, maar veel strandjes hebben ook koraal in het zand zitten. Nu is het lopen op het strand nog niet zo erg, maar als je het water in wilt, ligt er een strook van koraal. Ik zie veel toeristen met pijnlijke gezichten de zee in of uit lopen. Ik raad aan om waterschoentjes te halen. Het is gewoon heerlijk als je normaal de zee in kan lopen, zonder pijn.

Nou zijn waterschoentjes niet alleen goed voor het voorkomen van de pijn bij het lopen over het koraal, maar ook voor iets anders. De onderwaterwereld van Curacao kent veel mooie vissen, schildpadden, roggen, zeepaardjes en koraal. Maar naast al dat moois zitten er ook een paar gemene dieren onder. Zo moet je opletten voor de Lionfish. Deze vis is een ware invasie op Curacao, al moet ik zeggen dat ik er nog geen gezien heb. Maar het allerbelangrijkste om waterschoentjes te dragen, is om jezelf te beschermen voor de stonefish. Deze vis is namelijk zo gekleurd dat je hem niet ziet en hij zit vaak in de buurt van rotsen en stenen.

Zelfs in het ondiepe water. De stonefish is de giftigste vissoort ter wereld. Het zijn individuele vissen en hebben een enorm sterk gif dat ze produceren door middel van hun rugvinstekels. Doordat deze vis de giftigste soort is, is deze vis ook dodelijk. Zijn stekels bevatten neurotoxine, wat zorgt voor verlamming van het zenuwstelsel. Dit gaat gepaard met hevige pijn, waardoor kans op verdrinken erg groot is. Zonder medische behandeling bestaat er de kans dat je binnen een paar uur overlijdt. Let dus goed op dit vervelende beest, maar ook op andere beesten. 

 

Mocht je nog vragen hebben, laat dit dan gerust weten!

Liefs,

Follow on Bloglovin
  1. Ik heb nooit geweten dat ze op curacao nog guldens gebruiken. Ik gjng er zomaar vanuit dat ze daar ook de euro hebben.

    Het lijkt me echt een prachtige omgeving om te vertoeven. Wie weet in de toekomst.

    1. Als je je locatie goed kiest heb je er weinig last van.. zorg dat je op een locatie zit waar veel wind is. Bijv op een berg of aan zee. Dan heb je er aanzienlijk minder last van..

  2. Van jouw verhalen, krijg ik zin in vakantie! Waterschoenen zijn voor mij sowieso noodzakelijk om een beetje fatsoenlijk te kunnen lopen op het strand, maar ik kan ze nooit vinden in mijn maat. Handige tips trouwens!

  3. Fijn dat je goed informeert over de muggenziektes. Het wordt toch vaak onderschat. Ik heb inmiddels dengue en chikungunya gehad dus ik ben aardig gevrijwaard! Toch gun ik dat niemand, dus dank je voor het onder de aandacht brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: