Algemene informatie | Curacao

40.000 zwerfhonden, dat is toch niet waar?!

22 maart 2017

Honden op Curacao. Je ziet ze eigenlijk overal als je om je heen kijkt en als je ze niet ziet, dan hoor je ze zeker. Op Curacao worden honden voornamelijk gebruikt als een waakhond (dus niet zoals we in Nederland gewend zijn). Toch zijn er ook huishoudens die ze echt als gezelschapsdier houden. Maar helaas zijn er ook vele honden zonder huis 🙁

Er gaan geruchten dat er ongeveer 40.000 zwerfhonden op Curacao lopen. Als je je bedenkt dat Curacao bestaat uit ongeveer 60.000 huishoudens, dan is het echt belachelijk veel. Als elk huishouden nou minimaal 1 hond zou opnemen dan is het probleem opgelost toch? Nou, zo makkelijk gaat dat niet en het wordt ook zeker niet minder. 

Het hebben van een hond is erg leuk, maar er zit ook een financieel plaatje aan, waar niet iedereen rekening mee houdt. Wanneer een hond ziek wordt, kost dat een groot deel van de bevolking teveel moeite en/of geld en wordt de hond gewoon ergens gedumpt, om er vanaf te zijn. Maar geld voor castratie of sterilisatie is er ook niet, dus plant men ook gewoon voort. En puppy’s worden dus gewoon dumpt. Geregeld worden er ook puppy’s gevonden (afkomstig van de zwerfhonden). Ik vind het echt hartverscheurend om zo’n hond of puppy te zien lopen. Dun, uitgehongerd, uitgeput en eigelijk te zwak om nog een prettig leven te hebben. Maar helaas ben ik ook een mens met een financiële beperking en met 2 honden houd het voor mij echt op. Het liefst neem ik elk schattig hondje mee naar huis, maar ik kan ze dan niet het huisje bieden wat ze verdienen.

Gelukkig bestaan er op Curacao stichtingen die deze hondjes en puppy’s zo goed mogelijk proberen te helpen. Maar ook zij hebben hun grenzen. Momenteel zitten ze overvol, maar door hun liefde voor dieren proberen ze zoveel mogelijk honden te helpen. Vandaag ga ik stichting DOG in het zonnetje zetten. 

 

Stichting DOG 

Stichting DOG Curacao voor de opvang van zwerfhondenDeze stichting wordt gerund door een lieve vrouw, Djoeke. Haar liefde en toewijding naar de honden toe is echt onvoorstelbaar en zo mooi om te zien. Het vinden van een nieuw huisje voor honden blijkt niet altijd even makkelijk te zijn. Dit in verband met traumatische ervaringen, waardoor de honden bijvoorbeeld gedragsproblemen hebben. Maar ook leeftijd of medisch probleem kan een reden zijn waarom sommige honden geen huisje vinden. Bij stichting DOG kunnen deze hondjes gelukkig terecht. Inmiddels heeft ze 70 honden onder haar hoede. 

Bij Stichting DOG mogen de honden wonen, leven, slapen, eten en drinken en vooral genieten van hun leven. Ze krijgen daar enorm veel aandacht en goede verzorging. Ik vind het ongelofelijk hoe Djoeke dit allemaal doet met die hondjes, en dat naast haar baan. Gelukkig werkt stichting DOG ook met fosters, als dat belangrijk voor de ontwikkeling van de hond is (denk aan socialisatie). Vanuit de foster wordt de hond dan alsnog geadopteerd. 

Stichting DOG krijgt geen subsidie, maar gelukkig zijn er vaste donateurs die de verzorging van de honden betaald. Elke hond heeft een OAB (Op afstand baasje), die het voer en maandelijkse medicatie betaal. Je kunt natuurlijk voorstellen dat dit niet altijd genoeg is. Naast al die kosten bestaan er ook nog kosten als speelgoed, voerbakken, hokken enzovoorts. Deze kunnen mensen ook doneren. 

IMG_0450

 

Ik ben persoonlijk echt verkocht aan Stichting DOG en Djoeke. Het is zo’n lieve vrouw die met zoveel toewijding en liefde de honden verzorgd. Echt ongelofelijk! Verder komt onze Dushi ook bij Stichting DOG, en dus Djoeke, vandaan. Dushi is door Djoeke gevonden onder een container samen met haar broertjes en mama. Ze waren toen ongeveer 3 weken oud. Ze zijn toen dus gelukkig gered, zeker als je je bedenkt dat een week later daar North Sea Jazz Curacao zou worden gehouden. 

IMG_0412

Inmiddels is Dushi 7 maanden oud en het gaat echt super goed met haar. Soms denk ik wel eens dat ze dankbaar is dat ze gered is daar, want echt opvoeding heeft ze niet echt nodig gehad. Ze wist precies wat goed en fout was. Ik ben Djoeke zo dankbaar dat ze zo’n lieve hond heeft opgevoed (tot 8 weken).

 

 

Wil je meer informatie over Stichting DOG, klik dan hier. Mocht je een donatie willen doen (wat mij geweldig lijkt), klik dan hier voor alle informatie. 

    1. Het zijn er echt enorm veel. Hartverscheurend om het te zien. Gelukkig inderdaad dat stichting dog, maar ook andere stichtingen, bestaan. Helaas zitten ze allemaal overvol. ?

  1. Voor mijn hondenkindenmoedershart is dit echt niet goed. Als ik kon nam ik ze allemaal in huis. Ik steun daarom de Keeshonden herplaatsing stichting (omdat ik zelf een dwergweesje heb). Ik ben fan van stichtingen zoals deze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: