Lifestyle | Persoonlijk

10 redenen waarom ik lesgeven fantastisch vind

17 februari 2017

Sinds oktober 2016 ben ik officieel leerkracht basisonderwijs – oftewel juf. Het heeft voor mij even geduurd voordat ik echt wist wat ik wilde en de PABO was daarbij ook een gok, maar in dit geval wel een goede gok. Ik ben blij dat ik mijn studie heb doorgezet, ondanks meningen van anderen (o.a. dat het niet bij mij past). Inmiddels werk ik al drie maanden in het onderwijs op Curacao. Het is met ups en downs, maar ik haal er steeds veel energie uit. Vandaar mijn 10 redenen waarom ik lesgeven fantastisch vind. 

1. Elke dag is anders

Echt geen dag in het onderwijs is hetzelfde. Heb je een planning gemaakt? Negen van de tien keer kan je deze vergeten, want er gebeurt altijd wel iets wat je niet hebt voorzien.

 

2. De eerlijkheid van de kinderen

Kinderen zijn ontzettend eerlijk, ongeacht of het positief of negatief is. Voorbeeld: Kijk naar de afbeelding op bladzijde 19 van je boek. Zo protesteerde mannen tegen het feminisme. Ben je het hiermee eens of oneens? En waarom? Leerling: Oneens, want anders kom je geen mooie dames tegen op het werk. 

 

3. De complimenten

Wie wilt nou niet overladen worden met complimenten? Als juf (of meester) krijg je de hele dag te horen hoe lief, mooi of goed je wel niet bent. Hoe lelijk je tekening ook is, de kinderen vinden het geweldig.

 

4. Het ‘IK HEB HET’ gevoel bij leerlingen

Dat heerlijke moment als het kwartje gevallen is bij een leerling. De blijdschap straalt van het gezicht af en voor mij is dat ook een straal moment. Ik vind het zo mooi dat kinderen iets mogen leren, en als ze het dan snappen dan is het helemaal geweldig. 

 

5. Behulpzaam

Kinderen willen graag iets voor je doen. Klas op ruimen, vloer vegen en zelf vieze glazen naar het keukentje brengen doen ze met alle liefde. Soms gaat die behulpzaamheid iets te ver, waardoor je ze moet afremmen, maar he – hoe heerlijk is het als je kan achterover zitten terwijl alles voor je wordt gedaan. 

 

6. De vakanties

Oke, als de kinderen vakantie hebben, dan hebben de juffen dat ook, toch? Als je het als leerkracht goed plant – ja dan wel, maar ook ik ben nog wel eens in de vakantie bezig met administratieve taken, maar negen van de tien keer geniet ik met volle teugen van mijn vakanties. 

 

7. Drama

Als leerkracht ben je of doe je wel eens gek. Maar ook de kinderen doen gekke dingen. Gewoon even niks doen en een grappige energizer doen of gekke rollen aannemen tijdens het voorlezen zijn voorbeelden waar ik als leerkracht mezelf helemaal kan laten gaan. 

 

8. Doorzettingsvermogen

Ik heb soms zo’n bewondering voor de kinderen in de klas. Ook al halen ze slechte cijfers of vinden ze een onderdeel lastig. Ze zullen niet snel met de pakken neer zitten. Soms kan ik wat betreft doorzettingsvermogen nog veel van ze leren. 

 

9. Ze bedoelen het niet gemeen

Je hebt soms kinderen in de klas zitten die je het liefst achter het behang wilt plakken. Ik ben van mening dat elk gedrag voortkomt uit iets wat gebeurt is. Dat kan ikzelf zijn, maar ook een reactie van een medeleerling of iets wat thuis gebeurd is. In feite willen kinderen niet gemeen of vervelend zijn en dat vind ik het mooie van kinderen. Waar wij volwassenen bewust soms in een wraak stand gaan – waarbij we bewust gemeen kunnen zijn, is dat bij kinderen anders. 

 

10. Je blijft ze bij

Als je als leerkracht iets hebt gedaan, wat de kinderen fijn en goed vinden. Dan blijf je als juf ze bij. Ik heb hetzelfde met mijn basisschool juffen. Er is er een die mij altijd bij blijft, omdat ze gewoon goed was. Ze zag mij door en door en wist meteen als er iets mis was. Ze ondernam direct actie en er was altijd humor in de klas. Mijn doel is dan ook dat ik datzelfde gevoel bij mijn kinderen wil stimuleren bij de kinderen, zodat ik hun bij blijf. 

 

Wat zijn jouw redenen?

Follow on Bloglovin
  1. Wat goed dat je toch voor het onderwijs hebt gekozen! Als ik dit zo lees, heb je echt de goede keuze gemaakt, ondanks dat anderen anders beweerden. Altijd naar jezelf luisteren. En hoe mooi is het om als juf zo blij te zijn met je ‘droombaan’. Ik kan me goed voorstellen waarom jij lesgeven fantastisch vindt. Zet ‘m op, juf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: